8 nov. 2012

Linux Prank.

Gluma am auzit-o la LIF si a fost facuta pe Windows.

Chinuindu-ma de vreo doua zile cu un incepator sa-i explic cum se inverseaza click dreapta cu click stanga, mi-a venit azi ideea ca poti face si un mic "rau", nu numai bine.
Fiecare distributie Linux are particularitatile ei, unele dintre ele neavand optiunea de a inversa butoanele mouse-ului. Chestia asta tine in principal de mediul grafic. In Gnome 2 tin minte ca puteai inversa butoanele din setarile mouse-ului. In Gnome 3 nu poti. La fel, stiu ca mai merge treaba in KDE4 si parca (nu dati cu pietre) in Xfce, dar nu sunt sigur.
Evident, singurul lucru care uneste mediile grafice este serverul X. Si cum serverul X e destul de destept, putem face un fisier numit .Xmodmap in home-ul persoanei victimei in care sa scriem pointer = 3 2 1 4 5 6 7 8 9 10 11 12. Pentru efect instantaneu, daca suntem logati cu userul victimei, dam comanda xmodmap ~/.Xmodmap. Daca nu, asteptam ca victima sa se logheze si schimbarea va avea loc automat.

Mai ramane o singura "problema": permisiile din Linux. Cum treceti de ele? Va las pe voi sa descoperiti ce si cum.

Rookie mode: desfaci mouse-ul si inversezi firele (Global la nivel hardware, risc sa deteriorati mouse-ul)
Easy mode: su(do) + un editor text + chmod/chown
Expert mode: su(do) + usermod. N-aveti voie sa umblati cu chown/chmod.
Hard mode: setarea sa fie facuta dintr-un singur fisier, pentru toti userii. (Global, la nivel software)
God mode/Hardcore mode: ??? Sa faceti reclamatie la firma producatoare a mouse-ului iar aceasta sa schimbe butoanele intre ele pentru toti mousii. Eventual sa faca si rechemari in "service" si sa ofere inlocuirea automata a mousilor defecti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu